MEGOLDÁSAINK A TERMELÉKENYSÉG NÖVELÉSRE

Összeszerelési és gyártási folyamat kialakítása/optimalizálása, új és meglévő termék(ek)hez egyaránt

Feltételezzük, hogy ilyenkor a megrendelőnél az ipari mérnökségi (Industrial Engineering) tevékenység hiányos vagy nincs. Így szükséges a folyamatok és folyamatadatok alapján a munkarendszerek ki/átalakítása. Ez igény szerint végezhető teljes 1:1 arányú modellezéssel (cardboard engineering), vagy kevésbé kritikus munkahelyeknél 2 dimenziós dokumentációval. A fejlesztésben benne foglaltatik a munkafolyamatok betanítása, a technológiai folyamatokhoz gyártópartner bevonása, a rendszer utókövetése is.

Lépések:

 1. Szerelésbarátság vizsgálata – amennyiben a termék feljlesztésére még van ráhatás.
 2. Munkarendszer tervezése/kialakítása/optimalizálása – a leghatékonyabb munkamódszer meghatározása (mozdulatelemzéses alapon, gazdasági és humán szempontok fókuszba helyezésével), valamint a munkahely(ek) és a munkaszervezés ki-, illetve átalakítása.
 3. A folyamatoptimalizálás során a vevői ütem alapján megvizsgáljuk az ember és a technika közötti munkamegosztás lehetőségeit (automatizáltsági fok), és az ütemkiegyenlítésnél az ergonómiai kockázatértékelést is figyelembe vesszük.
 4. A technológiai folyamatoknál segítünk a gyártópartner kiválasztásában, a humán interfész specifikálásában, szabványosításában (CE-jelölés).
 5. Lehetőség szerint, még a termelés megkezdése előtt, benchmarkok, card-board engineering alkalmazásával megkezdjük az operátorok betanítását.
 6. Segítséget nyújtunk a termelés utókövetésében, a folyamatos fejlesztésben (CIP/KVP/Kaizen).

Gépgyártók gyártórendszereinek termelékenységi optimalizálása humán szempontból

Ha Ön gép-/szerelőállomás gyártó, vagy szüksége van egyre, esetleg a nagyobb vevői igény miatt módosítaná azt és kíváncsi az ember és a technika közötti munkamegosztás lehetőségeire, teljes körű támogatást nyújtunk. Az egyes állomások taktolása, potenciálok feltárása, munkamódszer és/vagy technológia meghatározása, fejlesztése.

A lépések hasonlóak a folyamatfejlesztésben leírtakkal, a tevékenységek végrehajtása mindkét fél (gyártó, megrendelő) bevonásával javasolt. Fókusz a gépkiszolgálási tevékenység (munkamódszer) optimalizálásán van, a folyamattól függő várakozások és a felesleges műveletelemek minimalizálásával. CE minősítés kapcsán ergonómiai kockázatelemzés, munkautasítás létrehozása.

Optimalizálás munkarendszer(ek)en a helyi mérnökséggel

Feltételezzük, hogy a megrendelőnél van már Industrial Engineering tevékenység, azonban frissen kvalifikált MTM specialisták vannak, akik csekély tapasztalattal rendelkeznek az építőelemrendszerek használatában, vagy további támogatásra, kapacitásra van szükségük. A kijelölt munkarendszereknél iránymutatást – akár projektvezetést – biztosítunk az optimalizálásra, a folyamatfejlesztésben leírt lépésekre. A workshop alapján hasonló projektek kivitelezhetők vagy kiterjeszthetők további területekre (gyártás, logisztika), vagy felmérhető egy új technológia (pl. szoftver), eljárás (pl. építőelemrendszer) használata.

Csapatunk teljes és átfogó megoldást tud nyújtani a munkaszervezéshez kapcsolódó teljes spektrumban. Várjuk bármilyen egyedi igénnyel, legyen az akár eseti, akár hosszútávú együttműködés.
Néhány példa:

 • MTM elemzés audit
 • Norma megállapítása
 • Normarendszer audit
 • Ergonómiai kockázatértékelés
 • Gyártási folyamatokhoz munkamódszerek felülvizsgálata
 • Stb.

ELŐNYÖK

Emberközpontú, produktív folyamatok kialakítása

Csapatunk minden tagja komoly tapasztalattal bír a termelés és munkaszervezés területein, s kiemelten fontosnak tartja a műszaki és gazdasági háttéren túlmenően, a dolgozók megfelelő megbecsülését is. A változtatások csak akkor lehetnek igazán profitábilisak, hosszú távon fenntarthatóak, ha a dolgozói elégedettség adott. Munkavédelmi, ergonómiai és pszichoszociális szempontokat figyelembe véve alakítjuk ki vállalata optimalizálási koncepcióját, ezzel biztosítva a fejlesztések hatékonyságát.

Mérhetővé tesszük a munkahelyek optimalizálási potenciálját

A tanácsadó, szakértő cégek közt egyedülálló módon, az MTM eljárások segítségével egzakt alapokra helyezzük a feltárt potenciálokat, s azok hatásait. Kivételesen pontos értékeket határozunk meg, melyek elérhetősége garantált. Az általános porhintést kerülve, átláthatóan, érthetően, nemzetközileg elismert leíró nyelvre kódolva dokumentálunk, a későbbi, vagy más telephelyeken történő felhasználás feltételeit is figyelembe véve.

Akár a tervezési fázisban meghatározzuk, mérjük és megszüntetjük a pazarlást

A “kezdettől helyesen” elv alkalmazása társulatunk alapköve. Sokkal kifizetődőbb eleve jót tervezni, mint utólag javítani valamin. Az általunk alkalmazott elvek és rendszer lehetővé teszik, hogy az első skiccekhez is olyan műveleti időket rendeljünk, melyek alapján reálisan összehasonlíthatóak a különböző koncepciók. Az iterációs folyamat már a tervezés alatt végbemegy, így képesek vagyunk tized másodperces pontossággal modellezi a kész gyártóegység taktidejét. Ezen felül láthatóvá tesszük a kiaknázatlan lehetőségeket, az esetleges ergonómiai elégtelenségeket, hogy egy már valóban késznek mondható állomás/gyártórendszer kerüljön megvalósításra.
A Lean és az MTM kombinált alkalmazásával nagyon rövid idő alatt érhető el a termelékenység emelkedése, egy eleve magas kiindulási pontról.

KÉRDÉSE VAN?

Érdkelődjön szakértőinktől

SZOFTVEREK

Kipróbálom Ingyen
PDF ISMERTETŐ

MTM által elemzett folyamatok létrehozására, kezelésére és tovább feldolgozására.
Központi adatbázisban vagy SAP-ban.

Tovább
ÁTTEKINTÉS

Munkahelyek ergonómiai kockázat értékeléséhez.
Fiziológiai, pszichológiai és környezeti tényezők figyelembevételével vagy csak un. screening eljárás.

Tovább

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre, ha havonta szeretne értesülni híreinkről, eseményeinkről