Az MTM Hungária Egyesület 2019. november 15-én rendezte a 10. Industrial Engineering Szakmai Napot Bugyin.
Rendezvényünkön részt vett több mint 50 fő, akik közül sokan a tavalyi rendezvényen is ott voltak, meghallgathatták hazai és külföldi vállalatok szakembereinek tapasztalatait és megoldásait.

 

Célunk olyan gyakorlati megoldások bemutatása volt, melyek rávilágítanak arra, hogy az MTM módszerek alkalmazásával (akár más gyártásfejlesztési módszerekkel ötvözve) milyen eredmények érhetőek el, és általa milyen előnyökhöz jut a vállalat.
Az előadások keretében körbejártuk – elméletben és gyakorlatban -, hogy milyen eszközökkel valósítható meg az egészségesebb és hatékonyabb munkavégzés. Hogyan integrálható a vállalati kultúrába, folyamatokba az MTM.

A képre klikkelve láthatóak az eseményről készült képek

 

A rendezvény házigazdája – tagvállalatunk -, az OBO BETTERMANN Hungary Kft. képviseletében Strauss Pierre cégvezető köszöntötte a résztvevőket. Pierre levezető elnökként vállalata rövid bemutatását követően felvezette az előadókat, illetve előadásuk után kérdéseket intézett hozzájuk.

Elsőként Hanner Matthew, a Techniplas LLC. globális MTM és gyártási kiválóság menedzsere mesélte el, milyen kihívásokkal szembesült az MTM bevezetésével egy olyan világcégnél, melyhez azért hívták, hogy tapasztalt szakemberként hatékony(abb) termelést valósítson meg. Tapasztalata sokunk munkáját elősegítheti.

A második külföldi előadó Franz Coriand a DMTM Gmbh értékesítési és támogatási vezetője volt, aki egy IKEÁ-s fiók összeszerelésének példáján prezentálta az új MTM EasyTime alkalmazás magyar verzióját. A felhő alapú szoftverrel könnyedén megtudható, hogy mennyi időt vesz igénybe a termelésedben az alkatrészek összeszerelése a darabjegyzék vagy a folyamatok kiválasztásával, továbbá az is, hogy profi szakemberek és munkaszervezési megoldások igénybevételével ez mennyivel csökkenthető.

A kávészünetet követően az OBO BETTERMANN Hungary Kft. részéről Naszvadi Viktória egy szerelvény beépítő egység összeszerelésén keresztül – közérthetően és lényegretörően – mutatta meg, hogy miként használják vállalatánál az MTM eljárást a munkarendszerek hatékonyságának, és egyidejűleg a dolgozók munkafeltételeinek javítására.

Kondor Norbert a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) munkavédelmi szakértője mesélt elhivatottan arról, hogy az elmúlt időszak kormányzati intézkedései miként hatottak a szakszervezetek érdekérvényesítő képességére és a hazai munkavédelemre. Milyen a szakszervezetek szerepe a munkakörülmények és a munkabiztonság kialakításában.

 Az ebédszünetben a gasztronómiai élvezetek mellett alkalom nyílt a kapcsolatépítésre. Új és régi partnereink, valamint korábbi tanfolyamaink résztvevői örömmel üdvözölhették egymást és az előadókat. Feltehettek kérdéseket, melyekre az előadások után már nem volt lehetőségük.

Ötödikként Kecskés Zsolt és Kecskeméti Emil, az Infineon Technologies Cegléd Kft. ipari mérnökei a közelmúltban bevezetésre került Leanpipe rendszer kialakításáról és eredményeiről számoltak be. Kiderült, miként ötvözték a halszálka diagramot és a különböző MTM folyamatépítő elemrendszerek befolyásoló tényezőit.

Az utolsó előtti előadást Kanál Krisztina ipari mérnök és Maszlik Dávid, a Robert Bosch Elektronika Kft. ipari mérnökségének csoportvezetője – visszatérő előadónk -, tartotta. Kiváló előadásukban bepillantást engedtek számunkra, hogy miként sikerült a hatvani gyárban MTM-et használva egy transzparens rendszert kidolgozni az indirekt tevékenységek kapacitás szükségletének meghatározására.

Zárszóként Dr. Reszegi László a Budapesti Corvinus Egyetem – Vállalatgazdaságtan Tanszék címzetes egyetemi tanára előadását hallgathattuk meg a hazai feldolgozó ipari cégek körében végzett legfrissebb – még nem publikált – kutatásának eredményeiről. Informatív beszámolójából megismerhettük a vállalkozások termelékenységi különbségeit, befolyásoló tényezőit. Rámutatott a mögöttes összefüggésekre, a lehetséges –  egyes esetekben igen elgondolkodtató – okokra. Reszegi úr e témával is kapcsolatos cikkei a G7 gazdasági portálon olvashatók.

 

 A kérdőívek szerint a jelenlévők hasznosnak tartották rendezvényünket, és magas színvonalúnak értékelték (5-ös skálán átlagosan: 4,6). Köszönjük!

 Köszönjük azon IE-szakemberek, vezetők és érdeklődők jelenlétét, akik a mindennapos kemény munkahelyi terhelés ellenére is rászánták e napot, hogy a 10. IE Szakmai Nap révén tevékenységüket naprakész információkkal támasszthassák alá!

Köszönjük előadóinknak, hogy szakmai tudásukkal, felkészültségükkel és kitartó munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Köszönjük partnereinknek az eredményes együttműködést!

 

10. Industrial Engineering Szakmai Nap

A képre klikkelve a részletes program letölthető pdf-ben