Az MTM Hungária Egyesület 2018. november 16-án rendezte a 9. Industrial Engineering Szakmai Napot Bugyin.
Több mint 60 fő – akiknek jelentős hányada a sikeres tavalyi rendezvényen is részt vett -, volt kíváncsi rendezvényünkön a hazai és külföldi vállalatok szakembereinek tapasztalataira és megoldásaira.

 

Célunk olyan gyakorlati megoldások bemutatása volt, melyek rávilágítanak arra, hogy az MTM módszerek alkalmazása (akár más gyártásfejlesztési módszerekkel összefonódva) milyen előnyökhöz juttatják a vállalatot, és általa milyen eredmények érhetőek el.
Az előadások keretében körbejártuk – elméletben és gyakorlatban -, hogy milyen eszközökkel valósítható meg az egészségesebb és hatékonyabb munkavégzés. Hogyan integrálható a vállalati kultúrába, folyamatokba az MTM, s következetes használatával milyen eredmények érhetőek el.

A képre klikkelve láthatóak az eseményről készült képek

 

A rendezvény házigazdája – tagvállalatunk -, az OBO BETTERMANN Hungary Kft. képviseletében Strauss Pierre cégvezető köszöntötte a résztvevőket. Pierre levezető elnökként vállalata rövid bemutatását követően felvezette az előadókat, illetve előadásuk után kérdéseket intézett hozzájuk.

Elsőként Prof. Dr. Peter Kuhlang, az MTM-Institut vezetője mutatta be milyen módon lehetséges különböző digitalizált mozgásadatból a munkamódszer kialakításával vagy tervezésével egyidejűleg az adott folyamat idejét és fizikai terhelését is meghatározni. Nem mulasztotta el bemutatni a már tesztelhető MTM-1 Base online E-learning platformunkat sem.

Soós Csaba, a Beurer-Hungária ügyvezető igazgatója példákkal és humorral fűszerezve elmesélte miért volt szükség a normaidő rendszer felülvizsgálatára a vállalatnál, és a folyamatok MTM alapú modellezése miként segíti elő a vezetőség döntéseit. Kiemelte a megnövekedett fluktuáció miatti standard munkabetanítás fontosságát.

Harmadik előadónk, Gódor Sándor, az Ezerszín ügyvezetője arról beszélt milyen fejlesztések révén sikerült saját mikrovállalata termelékenységét 2 év alatt több mint 50%-kal növelni a Lean és az MTM módszerek együttes használatával. Ezen mikrovállalkozás példája elgondolkodtató. Vajon a bemutatott változtatások nélkül piacon tudott volna-e maradni a kft? Ki tudná-e termelni az elmúlt években megemelkedett bérigényeket?

Az ebédszünetben a gasztronómiai élvezetek mellett alkalom nyílt a kapcsolatépítésre. Új és régi partnereink, valamint korábbi tanfolyamaink résztvevői örömmel üdvözölhették egymást és az előadókat. Sor kerülhetett az előadásokat követően fel nem vetett kérdésekre is.

A délutánt Dunajcsik Zoltán az MTM Hungária elnöke kezdte. Az egyesület 10 éves történetének fontosabb eseményeit elevenítette fel saját szemszögéből. Bemutatta a világszinten megújuló, egységes MTM/EAWS-Alkalmazó képzési rendszer struktúráját, továbbá Prof. Kuhlanggal együtt egy KKV-kre kialakított felhőalapú alkalmazást, mellyel tevékenység alapon lehet pillanatok alatt folyamatidőket meghatározni. A szoftver 2019-ben jelenik majd meg.

Patkó Elvira, Naszvadi Viktória és Szabó Tibor, az OBO BETTERMANN Hungary munkaelőkészítés/időmenedzsment teamje jóvoltából példákon keresztül betekinthettünk több munkarendszer ki-, és átalakításába. Bemutatták, hogyan változtak a feladatok a vállat növekedésével és a kihívásokat mely módszerek használatával tudták megoldani.

Frissítők után a szakmai nap utolsó előtti előadásaként Debrecenyi Róbert, a Robert Bosch Power Tool időgazdálkodási és ergonómia szakértője, az MTM-Mérnöki kvalifikációjának átvételét követően felvázolta, miként határozzák meg a vevői ütemidő számítást az egyes kapacitásszintek függvényében. Továbbá egy látványos videón keresztül láthattuk, mely MTM módszereket mire alkalmazzák a gyár életében egy termék beérkezésétől a megmunkálásán át egészen a kiszállításig.

 

Zárszóként Bolyki Ferenc, az AVENTICS Hungary ipari mérnökségének vezetője bemutatta miként segítik elő a különböző ipar 4.0-s megoldások a folyamatok irányítását, fejlesztését.

 

 A kérdőívek szerint a jelenlévők hasznosnak tartották rendezvényünket, és magas színvonalúnak értékelték (5-ös skálán átlagosan: 4,8). Köszönjük!

 Köszönjük azon IE-szakemberek, vezetők és érdeklődők jelenlétét, akik a mindennapos kemény munkahelyi terhelés ellenére is rászánták e napot, hogy tevékenységüket naprakész információkkal támasszák alá a 9. IE Szakmai Nap révén!

Köszönjük előadóinknak, hogy szakmai tudásukkal, felkészültségükkel és kitartó munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Köszönjük partnereinknek az eredményes együttműködést!

 

9. Industrial Engineering Szakmai Nap

A képre klikkelve a részletes program letölthető pdf-ben