BSH Hausgeräte GmbH Traunreut-i telephelyén főzőlapokat és sütőket gyárt. A minőségbiztosítási folyamat egyik lépcsője a karcosság vizuális ellenőrzése a tűzhely sütőjének zománcozott felületein. Ez mindössze egy vizsgálati helyen történik, de mindhárom műszakban. A vállalat a kibocsátás növelése érdekében a jelenlegi 13,5 másodperces ciklusidő kevesebb mint 12 másodperces csökkentését kívánta elérni. A cél az volt, hogy a vizsgálati helyek száma ne változzon, azaz műszakonként egy alkalmazott lássa el ezt a feladatot. Annak objektív igazolását, hogy ez lehetséges, Klaus Einsiedler, a felületkezelés-technika vezetője az MTM-Vizuális ellenőrzés folyamatépítő elem rendszer segítségével végezte el. Az elemzés eszköztára ideálisan alkalmas olyan ellenőrzési tevékenységek értékelésére, melyek az ember megítélési- és döntési képességétől függenek.

 

„Objektív igazolást akartam”
Az ellenőrzési helyen a követelmények magasak. Minden 13,5. másodpercben a dolgozó maga elé vesz egy sütőt, és kerek 7 másodperce marad a tulajdonképpen ellenőrzési folyamatra. Ez idő alatt szemügyre kell vennie meghatározott számú hibahelyet, és döntenie kell: rendben van az alkatrész, selejt vagy a javítása lehetséges. Az utolsó esetben a hibát osztályoznia és dokumentálnia kell. Maguk a dolgozók, és Klaus Einsiedler is úgy vélik, hogy a tervezett 12 másodperc ütemidő teljesíthető. A sejtés azonban nem elegendő számára a többletidő indoklásához. A szegmensvezető: „Objektív igazolást szeretnék.” Mivel a BSH Hausgeräte GmbH-nál nincsenek szakértők e témában, külső támogatót kerestek- és a Deutschen MTM-Gesellschaft-nál meg is találták.

 

A tervezett ütemidőt elemzéssel igazolták
A projekt tisztázta, mekkora az ellenőrzési ráfordítás, azaz mennyi idő szükséges a dolgozónak egy meghatározott felület nagyság – úgynevezett vizsgálati terület – ellenőrzéséhez meghatározott kritériumok szerint. Az eredmény: A tervezett 12 másodperc ütemidő, beleértve az oda- és elszállítást is, elegendő! Ezen kívül azt is elérték, hogy a jövőben elegendő egyetlen ellenőrzési hely. „Amit azonban tenni kell: a dolgozót 20 percenként le kell váltani egy közelben dolgozó kollégával”, mondta a szegmensvezető. Az a dolgozó, aki éppen nem az ellenőrzési helyen áll, pihenő- vagy járulékos idejét töltheti, vagy javíthatja a hibás alkatrészeket. Ez a megoldás változatosabbá teszi a vizuális ellenőrzés megerőltető tevékenységét. Ahhoz, hogy abban az esetben is, ha jelentősen nagyobb darabszám szükséges, ill. nagyobb a megbízási volumen, rugalmasak legyenek, szükséges egy második ellenőrzési hely beiktatása. Általánosan azonban elegendő egy is, mondja Einsiedler.

 

MTM alkalmazás: Inkluzív kialakítási intézkedések
A tervezett ütemidő verifikálása nem az egyetlen projekteredmény. Az MTM mindig nyújt többlet hasznot. Az MTM-Vizuális ellenőrzés elemzési eszköztára

  • transzparenssé, tervezhetővé és reprodukálhatóvá teszi az ellenőrzési folyamatot
  • megválaszolja az ellenőrzési- ill. vizsgálati helyek kialakításának kérdéseit (testtartás, látószög, megvilágítás)
  • segít a munkaszervezési kérdések megoldásában, ellenőrzési megbízások gyakorisága, a szemizmok elfáradásának vagy megfeszülésének csökkentése,
  • támogatja a segédeszközök kiválasztását és
  • a célirányos betanítást.

„Javítottuk az ellenőrzési helyeken az ergonómiát, optimalizáltuk a megvilágítást, elhelyeztünk zaj- és szemellenzőt, hogy csökkentsük azokat a környezeti hatásokat, melyek befolyásolhatják az ellenőrzési műveletet.” írja Einsiedler. A projekt legnagyobb hasznát abban látja, hogy az eredményt számokkal és tényekkel lehetett bizonytani.

Vizuális ellenőrzés témában további kérdésekben szívesen állunk rendelkezésre.
A cikk a DMTM hírleve alapján készült.