Az MTM Hungária Egyesület 2016. október 21-én rendezte a 7. Industrial Engineering Szakmai Napot Bugyin.
Több mint 80 fő – akiknek jelentős hányada a sikeres tavalyi rendezvényen is részt vett -, volt kíváncsi rendezvényünkön a külföldi MTM szakembereinek tapasztalataira és megoldásaira. A konferencia utáni vacsorán résztvevő egyesületi és IMD tagoknak valamint az előadóknak lehetőségük nyílt barátságos légkörben szakmai tapasztalatcserére, kapcsolatrendszerük bővítésére.

 

Az idei évben az MTM-et, mint a termelékenység növelés nemzetközi standardjaként mutattuk be. Az előadók bemutatták, hogy az MTM gyakorlati alkalmazásával a különböző szakterületek – vagy akár a vállalat egésze -, hogyan lehetnek világszerte átláthatók, mérhetők és standardizálhatók. Nemzetközi példákon keresztül láthattuk, miként integrálható a vállalati kultúrába, folyamatokba az MTM, s következetes használatával milyen eredmény érhető el.

A képre klikkelve láthatóak az eseményről készült képek

 

A rendezvény házigazdája – tagvállalatunk -, az OBO BETTERMANN Hungary Kft. képviseletében Strauss Pierre cégvezető köszöntötte a résztvevőket. Pierre levezető elnökként vállalata rövid bemutatását követően felvezette a nemzetközi előadókat, illetve előadásuk után kérdéseket intézett hozzájuk.

Knuth Jasker a Deutsche MTM-Vereinigung e. V. / GmbH vezetője ismertette az MTM nemzetközi kínálatát, termelékenység menedzsment rendszerét és a Nemzetközi MTM Igazgatóság (IMD) céljait, tevékenységét.

Gabriele Caragnano az ERGO-MTM Italia Fondazione igazgatójaként a BellaFactory rendszerét mutatta be nekünk. A BellaFactory egy új komplex termelékenységi értékelésen alapuló összetett tanúsítási rendszer, amely az egyes vállalatok ipari versenyképességét támogatja és hasonlítja a világszínvonalhoz.

A kávészünetet követően Lachevre Guillaume – az Association MTM Française elnöke -, MTM alapú termelési rendszerek közös ismérveit taglalta. A legtöbb kérdés a folyamatok standard idejének meghatározására valamint a mérnökség és a termelés közötti kapcsolatra irányult.

Negyedik előadónk Mike Mitchell, az MTM Association for Standards and Research (USA) igazgatója egy Lean esetpélda kapcsán beszélt a munkaerőkihasználtságának fontosságáról, szempontjait a Termelékenységi tanulmányban összegezte.

 

A videó felirattal is rendelkezik

Az ebédszünetben a gasztronómiai élvezetek mellett alkalom nyílt a kapcsolatépítésre és az OBO termékek megismerésére. Új és régi partnereink, valamint korábbi tanfolyamaink résztvevői örömmel üdvözölhették egymást és az előadókat. Sor kerülhetett az előadásokat követően fel nem vetett kérdésekre is.

A szintén tengeren túlról érkezett Alfredo Link, az Associação MTM do Brasil elnöke, több élelmiszer- és kozmetikai ipari projekt bemutatását követően a globális munkakultúra különbségeiről osztotta meg tapasztalatait.

Thomas Gehart, Österreichische MTM-Vereinigung vezetőjének lendületes „Mérhető és átlátható logisztikai folyamatok” című prezentációjából kiderült, hogy a megfelelően standardizált logisztikai folyamatok mérhetőek és összehasonlíthatók automatizált MTM elemzések révén.

Frissítők után a szakmai nap utolsó előtti előadásaként megismerhettük a „Scania útját az MTM világba” Bert Carl az MTM-Föreningen i Norden képviselőjének köszönhetően. Nemcsak a SAM építőelem rendszerbe pillanthattunk bele, hanem az elemzési sebesség felgyorsítása érdekében kialakított Scania vállalati építőelem-rendszer struktúrájába is.

Végül ismét Knuth Jaskert hallgathattuk, amikor az indirekt területek MTM-el való folyamattervezése és monitorozása kapcsán az irodai folyamatok standaridálására, kapacitástervezésre és a kiégésre hívta fel a figyelmet.

Zárszóként Csikós Istvánné MTM instruktor tolmácsolta az MTM magyarországi megjelenésének, „beindításának” 40. évfordulójára Boris Péter gondolatait. Ő készítette elő és irányította akkor a svájci MTM Egyesülettől átvett MTM módszertan – magyarosított nevén 3M módszer – széleskörű hazai oktatását és alkalmazását.

 

 A kérdőívek szerint a jelenlévők hasznosnak tartották rendezvényünket, és magas színvonalúnak értékelték. (5-ös skálán átlagosan: 4,4). Köszönjük!

 Köszönjük azon IE-szakemberek, vezetők és érdeklődők jelenlétét, akik a mindennapos kemény munkahelyi terhelés ellenére is rászánták e napot, hogy tevékenységüket naprakész információkkal támasszák alá a 7. IE Szakmai Nap révén!

Köszönjük előadóinknak, hogy szakmai tudásukkal, felkészültségükkel és kitartó munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Köszönjük partnereinknek az eredményes együttműködést!

 

7. Industrial Engineering Szakmai Nap

A képre klikkelve a részletes program letölthető pdf-ben