Az MTM Hungária Egyesület 2013. november 8-án rendezte a 4. Industrial Engineering Szakmai Napot Budapesten az Automotive Hungary Nemzetközi Járműipari Szakkiállítás keretében.
Nagy sikerrel zárult a most először megrendezett AUTOMOTIVE HUNGARY és társrendezvénye az AUTÓTECHNIKA szakkiállítás, ahol egy időben 200 kiállító mutatkozott be köztük az MTM Hungária is az 503-as standon. A kiállítást három nap alatt közel 7000 szakmai látogató kereste fel. Közülük 70 fő – akik jelentős hányada a sikeres, tavalyi rendezvényen is részt vett -, volt kíváncsi rendezvényünkön a hazai és külföldi vállalatok szakembereinek tapasztalataira és megoldásaira.


Célunk olyan gyakorlati megoldások bemutatása volt, mely rávilágít arra, hogy az MTM módszerek alkalmazása (akár más gyártásfejlesztési módszerekkel összefonódva) milyen előnyökhöz juttatja a vállalatot, és általa milyen eredmények érhetőek el.

 

 

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária Egyesület elnöke, köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában a közelmúlt és a várható autóipari és a felnőttképzési trend tükrében összefoglalta az MTM Hungária tevékenységének ez évi főbb eseményeit és jövő évi terveit. Gratulált az első MTM-Alkalmazóknak, akiknek magas színvonalú esettanulmányai a szakmai napon is bemutatásra kerültek. Kiemelte a lassan DIN szabvánnyá váló egységes ergonómiai kockázat értékelő rendszert, az EAWS-t (Ergonomic Assessment Worksheet), melynek a Magyar Ergonómiai Társasággal közösen végzett honosítása folyik és a jövő év elején válik elérhetővé magyarul.

 

 

A köszöntőt követően Lars Focken, a Deutsche MTM Gmbh senior consultant-je, az MTM szerepét elemezte a globális termelési rendszerek és trendek tükrében. Bemutatta az MTM válaszait a megatrendekre például, hogy az újonnan megjelent ProKon-A-val miként alakíthatók ki gyártáshelyesen a már automatizált folyamatok..

 

 

Második előadóként Marie Karbusová, az MTM-Association for the Czech Republik and for the Slovak Republic, MTM-Instuktora – kapcsolódva Lars előadásához – az MTM, az Ergonómia és a Lean termelés termelési folyamat- optimalizálásban betöltött szerepéről beszélt. Beszélt az összekapcsolási pontokról és a dolgozók bevonásának lehetőségeiről szükségességéről.

 

 

A kávészünetet követően előadásában Kemény Miklós, a FESTO-AM Kft. Termelési Műszaki Osztály vezetője a szereldei terület folyamatfejlesztési tevékenységébe engedett betekintést. A VPEV vákuumkapcsoló termékcsalád szerelési folyamatának átalakítási példáján keresztül láthattuk, milyen sikereket értek el az MTM alaprendszer segítségével.

 

 

Lakiné Szabó Veronika, a Flextronics International Kft. ipari mérnökének prezentációjából kiderült, miért döntöttek az MTM-1 bevezetése mellett a produktivitás növelése érdekében. Számos, kreatív példán keresztül megismerhettük, hogy a folyamatoptimalizálási elvek segítségével miként sikerült jobban a takt idő kiegyenlítése. Egyúttal a terület 40%-kos csökkentése mellett a hatékonyság – olykor hasonló arányú – növelése.

 

 

Az ebédszünetben – a Hungexpo „G” pavilonjának éttermében – alkalom nyílt kapcsolatépítésre. Új és régi partnereink, valamint korábbi tanfolyami résztvevőink örömmel üdvözölhették egymást és az előadókat, sor kerülhetett az előadásokat követően fel nem vetett kérdésekre is. A gyorsakna az Automotive szakvásár feltérképezésére is jutott idejük.

 

Tóth Róbert, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., ipari mérnöke ismertette a startermotor gyártósor munkatartalmának elemzését követő optimalizálás lépéseit. Kiválóan illusztrált példákból derült ki, hogy az MTM felhasználása hogyan segítette az optimalizálási lehetőségek felismerését, és megvalósíthatóságuk értékelését.
Róbert kollégájától, aki szintén MTM Alkalmazó, Hetesi Gergelytől megtudtuk, hogy a munkahely és folyamatkialakítás során milyen ergonómiai eljárásokat használnak a Bosch gyárainál Miskolcon és világszerte.

 

 

 

Tepertő Tamás, a Veritas Dunakiliti Csatlakozástechnikai Kft., gyártáselőkészítési mérnöke, a vállalat tevékenységének bemutatása után a náluk használt időmeghatározási módszereket ismertette. Az alkalmazási területek bemutatása mellett kitért arra, hogy az eddig használt és közösen kifejlesztett elemzési rendszereket (Veritas PBS-1, MTM-UAS, PBS-2) összehasonlítsa építőelem szintjén.

 

 

Frissítők után a szakmai nap utolsó előadását tagtársunk, Gregosits Zoltán, Audi Hungária Motor Kft., kísérleti mérnöke tartotta. Derűs pillanatokat szerezve sikerült összefoglalni a komplexitás mérésének lehetőségét, és megtudhattuk milyen lehetőségek adódnak a virtuális termék- és folyamatelemzésre a termékfejlesztés korai szakaszában.

Gregosits Zoltán

 

Köszönjük azon IE-szakemberek, vezetők és érdeklődők jelenlétét, akik a mindennapos munkahelyi nyomás ellenére is rászánták e napot, hogy szakmaiságukat naprakész információkkal támasszák alá a 4. IE Szakmai Nap révén!

Köszönjük előadóinknak, hogy szakmai tudásukkal, felkészültségükkel és kitartó munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Köszönjük partnereinknek a gyümölcsöző együttműködést!

 

4. Industrial Engineering Szakmai Nap