Az MTM Hungária Egyesület 2012. november 15-én rendezte a 3. Industrial Engineering Szakmai Napot Budapesten.
Közel 60 fő – akik jelentős hányada a sikeres, tavalyi rendezvényen is részt vett -, volt kíváncsi a hazai és külföldi vállalatok szakembereinek tapasztalataira és megoldásaira.

Célunk volt a gyakorlati megoldásokon keresztül bemutatni, hogy az MTM módszerek alkalmazása (akár más gyártásfejlesztési módszerekkel összefonódva) milyen előnyökhöz juttatja a vállalatot, és általa milyen eredmények érhetőek el.

A köszöntőt követően Kai Ebert, a Deutsche MTM-Gmbh, Softwarehaus, szoftverfejlesztési vezetője az MTM alapú adatok kezelését, felhasználási lehetőségeit mutatta be TiCon® segítségével. Nemcsak egy példán keresztül ismertette miként zajlik a TiCon® bevezetése ügyfeleknél, hanem lehetőséget biztosított a szoftver megtekintésére, a további modulok kipróbálására.

Az MTM részéről második előadóként Dunajcsik László, MTM-Instuktor / REFA tanár, tanácsadó, osztotta meg tapasztalatait az MTM-UAS tényfolyamatokra történő hasznosításáról néhány vállalati példán keresztül. Láthattuk hogy az MTM miként segít „okosabban” dolgozni, azaz „csupán” objektív normaidők megállapítása esetén is a folyamatinformációk lehetőséget biztosítanak optimalizálási potenciálok felismerésére és hasznosítására.

A kávészünetet követően kiváló előadásában Tibori Pál-Levente, az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt, Győr-Sopron megye második legnagyobb árbevételű cégének gyárigazgatója, az SMR tevékenységének bemutatása után az évtizedes múlttal rendelkező visszapillantó tükör szereléstechnológia fejlesztésébe engedett betekintést. Szereléshelyes termékfejlesztési példákon keresztül láthattuk, milyen sikereket értek el a konstrukció változtatásával a gyártásban ProKon elemzések segítségével. Az SMR standon lehetőség volt – Komjáthy Mihály segítségével – az ismertetett termékek kézbevételére és fejlesztési részletek megismerésére, megtekintésére.

Tamás Ádám, az Infineon Technologies Cegléd Kft. ipari mérnökének prezentációjából kiderült, miért döntöttek az MTM bevezetése mellett a manuális munkafolyamatok időszükségletének meghatározására. Továbbá – egy példán keresztül – megismerhettük a kapott MTM-UAS időadatok létszámtervezésre történő használásának bevezetési tapasztalatait, eredményeit.

Az ebédszünetben – a változatos gasztronómiai kínálat élvezete közben – alkalom nyílt kapcsolatépítésre. Új és régi partnereink, valamint korábbi tanfolyami résztvevőink örömmel üdvözölhették egymást és az előadókat, sor kerülhetett az előadásokat követően fel nem vetett kérdésekre is.

Szabó Gergely, a Syncreon Hungary Kft., Director Engineering Solutions for Automotive Europe-ként ismertette a Porsche Leipzig Karosszériacsarnok sorkiszolgálási folyamatainak tervezését. Megtudtuk, hogyan történik az anyagáramlás és operatív folyamatok elemzése, a sorkiszolgálási folyamatok, létszámok és eszközigény tervezése az MTM segítségével. Kiderült milyen versenyelőnnyel jár a logisztikai folyamatok alapos elemzése.

Jenei Attila a FAG Magyarország Ipari Kft. folyamatmérnökségi vezetője röviden beszélt a Schäffler csoportról és a SMED-ről, majd konstrukciós fejlesztési példákon keresztül ismertette, hogy a debreceni gyár fiatal IE csoportja miként alkalmazza az MTM-et a gyorsabb átállások érdekében.
Frissítők után a szakmai nap két utolsó előadására került sor.

Bolyki Ferenca Bosch Rexroth Pneumatika Kft. Industrial Engineering csoportvezetője idén is remek előadással mutatta be az MTM Hungáriával közösen kialakított üzemszervezési adatok struktúráját egy folyamatfejlesztési projekten keresztül. Egyúttal rámutatott, hogy egy gyártósor folyamatbiztonságának növelése (Poka Yoke eszközökkel) miként segíti elő az időgazdálkodást.

Utolsó előadóink Palotai László és Maszlik Dávid révén évek óta bepillantást nyerhetünk a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. ipari mérnök csoportjának feladataiba. Ezúttal is sikerült derűs pillanatokat szerezve összefoglalni a karbantartási – mint szükséges kivitelezendő, de nem értékteremtő -, folyamat javításának lehetőségeit. Megtudhattuk milyen lehetőségek adódtak a termelésre rendelkezésre álló idő növelésére és az intézkedésekkel milyen eredményeket értek el.

A kérdőívek szerint a jelenlévők hasznosnak tartották rendezvényünket, és a 2. IE Szakmai Napnál is magasabb színvonalúnak értékelték. (Átlagosan 5-ös skálán: 4,3). Köszönjük!

Köszönjük azon IE-szakemberek, vezetők és érdeklődők jelenlétét, akik a mindennapos munkahelyi nyomás ellenére is rászánták e napot, hogy szakmaiságukat naprakész információkkal támasszák alá a 3. IE Szakmai Nap révén!

Köszönjük előadóinknak, hogy szakmai tudásukkal, felkészültségükkel és kitartó munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Köszönjük partnereinknek a gyümölcsöző együttműködést!