Az idei IE Club workshopnak tagvállalatunk a Szatmárnémeti (RO) ZES Zollner Electronic Kft. adott helyszínt. 2018.03.22-én személyre szabottan ismerhettük meg világ egyik legkorszerűbb elektronikai és autóipari beszállítójának Industrial Engienering rendszerét, módszereit, és betekinthettünk a gyártás olyan rejtelmeibe, amelyek a kívülállók számára még tankönyvekből is csak felületesen ismerhetők meg.

Az IE Club az Industrial Engineering szakemberek szakmai fóruma. Célja a témával foglalkozó események szervezése, ismeretek bővítése, szakmai tapasztalatcsere, szakmai kapcsolati hálózat építés. Célközönsége nem csupán az MTM Hungária által szervezett tanfolyamok aktuális vagy korábbi hallgatói, hanem valamennyi, a témával foglalkozó vagy az iránt érdeklődő szakember.

Dr. Rehn Lehel Péter /MTM-Alkalmazó/, a ZES Zollner Electronic Kft.romániai mérnökség vezetője bemutatta a vállalatcsoportot és a szatmárnémeti gyárakat, a termelési területeket. Lehel szerteágazó szakmai tudása megmutatkozott a technológiai kérdések megválaszolásakor.

 

A frissítők elfogyasztása és a megfelelő ESD védelem ellenőrzését követően Szita Ferencz, az E3S részleg üzemvezetőjének irányításával bejártuk a gyáregységeket. Végig kísértük az anyagáramot, a több 10 méteres SMT sorokat, az onnan kikerülő nyákokat követve számos termék összeszerelésének különféle fázisait. A sorok között járva közvetlen közelről nézhettük, hogyan „születnek” az elektronikai eszközök és kerülnek bele azok vezérlésébe az alkatrészek. Tündik Géza, logisztikai vezető, a belső logisztikai folyamatok összetettségét és a kábelek előszerelését mutatta meg.

 

Pár fős csoportokban, a sorok közötti körbevezetés során minden résztvevő megismerhette nemcsak az elektronikai gyártás részleteit, de beleláthatott a szigetrendszerű munka és az egyes termékváltozatok munkahely-kialakítási, -szervezési nehézségeibe. Lehel és kollégái mindvégig ügyeltek arra, hogy átfogó képet adjanak a termelési rendszerről, ugyanakkor részletekbe menően és készségesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre, felvetésekre -, megteremtve és fenntartva ezzel az érdeklődést és a kellemes légkört.

 

A menedzsmenttel konzultálva választottuk ki a workshop csoportok termelési feladatait. A csoportok egy U alakú gyártósziget összeszerelő és csomagoló munkahelyeit vizsgálták meg. A rendelkezésre álló szűkös idő alatt sikerült a gyártószigeten és a kapcsolódó logisztikában megvalósítható olyan megoldásokat találni, amivel hozzájárulhattunk a gyártás hatékonyságának javításához és a termék továbbfejlesztéséhez is. A tapasztalatokról remélhetőleg a következő Industrial Engineering Szakmai napon hallhatunk.

A résztvevők maradéktalanul elégedettek voltak mind a szervezéssel, mind a szakmai résszel. A lebonyolítás problémamentesen sikerült, az államhatáron és az ESD kapukon való átjutás, a nyelvi nehézségek, a betegségek és hirtelen jött audit ellenére is az egyes csoportok kis helyen is gördülékenyen tudtak együttműködni. A csoportok érdeklődését sikerült mindvégig fenntartani (dacára a rengeteg átadott információnak). A hosszú útról valamennyien új ötletekkel és pozitív élményekkel tértek haza.

 

Köszönjük a ZES Zollner Electronic Kft. igazgatójának, Leitner Istvánnak és Dr. Rehn Lehel Péter kiváló csapatának, továbbá a korábban említettek mellett a Zollner valamennyi közreműködő dolgozójának az időkeretet, a színvonalas munkát, a nyitott, pozitív hozzáállást, a szakmai felkészültséget és a rendelkezésre állást. Reméljük, együttműködésünk kölcsönös elégedettsége mellett a workshop javaslatait is sikerül hasznosítaniuk.

Köszönjük a lehetőséget, hogy mindez megvalósulhatott!

 

Az illusztrációk a helyszínen készültek az ZES Zollner Electronic Kft. jóváhagyásával.