Az MTM Hungária Egyesület 2014. november 14-én rendezte a 5. Industrial Engineering Szakmai Napot Budapesten.
Több mint 50 fő – akik jelentős hányada a sikeres, tavalyi rendezvényen is részt vett -, volt kíváncsi rendezvényünkön a hazai és külföldi vállalatok szakembereinek tapasztalataira és megoldásaira.

 

Célunk olyan gyakorlati megoldások bemutatása volt, mely rávilágít arra, hogy az MTM módszerek alkalmazása (akár más gyártásfejlesztési módszerekkel összefonódva) milyen előnyökhöz juttatja a vállalatot, és általa milyen eredmények érhetőek el. Kiemelt téma az idei évben a Termelékeny és egészséges munka, azaz az MTM és ergonómia kapcsolata volt.
Az előadások keretében körbejártuk – elméletben és gyakorlatban -, hogy milyen eszközökkel valósítható meg az egészségesebb és hatékonyabb munkavégzés. Hogyan integrálható a vállalati kultúrába, folyamatokba az MTM és az ergonómia, s következetes használatukkal milyen eredmények érhetőek el.

 

 

 

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária Egyesület elnöke, köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában összefoglalta az MTM Hungária tevékenységének ez évi főbb eseményeit színezve a Nemzetközi MTM Igazgatóság (IMD) és a Német MTM Egyesület (DMTM) szakmai programjaival.
A köszöntőt követően a nemzetközi és hazai szabályozási háttér tükrében beszélt a munkatevékenységre vonatkozó ergonómiai célokról és eszközökről. Részletesen ismertette a lassan DIN szabvánnyá váló egységes ergonómiai kockázat értékelő rendszert, az EAWS-t (Ergonomic Assessment Worksheet), mely lehetővé teszi az ergonómiai kockázatok hatékony és standardizált megállapítását már magyarul is.

 

 

A nyitó előadáshoz kapcsolódva Dr. Steffen Rast, Deutsche MTM Gmbh. ergonómiai szakmai vezetője az ergonomikusan kialakított munkahelyek elemzése, kiértékelése és kialakítása címmel mutatott be EAWS-re épülő gyakorlati megoldásokat. A legújabb fejlesztésekre épülő holisztikus index, EAWSdigital+ szoftverrel kiegészítve mutatott be sok szempontot figyelembe vevő átalakítási példát a stuttgarti tréningcentrum eszközeit felhasználva.

 

 

A kávészünetet követően Dr. Henrike Lendzian, a Sennheiser electronic functional department menedzsere a standardizált munkakialakítás tapasztalatit osztotta meg kis sorozatnál, sok variáns esetén. Ezek MTM alapú munkahely kialakítási lépéseinek összefüggéseit és szükségességét taglalta lean alapelvek mentén.

 

 

Negyedik előadóként Jancsecz Zsolt, a Felina Hungária Kft. ügyvezetője a ruhaipari termelékenység fejlesztésének folyamatába engedett betekintést. Bemutatta, hogy a verseny és a válság miatt milyen új kihívásokkal szembesültek a termelésben és az új modellstratégia kapcsán a művelet szintű termelékenység növeléstől a folyamat szintű termelékenység fejlesztésig milyen megoldásokkal, milyen sikereket értek el részben az MTM segítségével.

 

 

Az ebédszünetben – a Trófea Grill éttermében – a gasztronómiai élvezetek mellett alkalom nyílt a kapcsolatépítésre. Új és régi partnereink, valamint korábbi tanfolyamaink résztvevői örömmel üdvözölhették egymást és az előadókat, s sor kerülhetett az előadásokat követően fel nem vetett kérdésekre is.

Vikram Sharma, Seres László és Hetesi Gergely, Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ipari mérnökeinek kétnyelvű prezentációjából kiderült, milyen sikereket értek el felhasználva az MTM-1 elemzéseket az egydarabos anyaghozzávezetés (Single Piece Point of Use) bevezetésével a produktivitás növelése érdekében. Számos, kreatív példán keresztül megismerhettük, hogy a folyamatoptimalizálási elvek segítségével miként sikerült jobban a takt idő kiegyenlítése ergonomikusabb munkahelyeket teremtve. Gergely beszámolt az októberi MTM – Bosch workshop tapasztalatairól, és hogy az ott kidolgozott javaslatokból mit is sikerül hasznosítaniuk a gyártásban.

 

 

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. részéről Palotai László ipari mérnök csoportvezető által a gyártási folyamatok kialakításának a tervezéstől a végrehajtás kontrolljáig felmerülő kihívásaira adott válaszokat ismerhettük meg ergonómiai aspektusból is. Vámos Béla, munkamódszer szakértő érdekes előadásában a módszertani műhely kialakításának szükségességét és munkahely kialakítási gyakorlatát mutatta be.

 

 

Frissítők után a szakmai nap utolsó előtti előadását Dunajcsik László, MTM-Instuktor / REFA tanár, tanácsadó tartotta. Kapacitás-hasznosítási tapasztalatait felhasználva mutatta meg miként vélekedik a vezetés és mit mutat az objektív külső felmérés eredménye néhány vállalati példán keresztül a „Mire megy el az idő a gyártóhelyen?” kérdéskörben. Bemutatta a multimoment mérési eredmények ergonómiai felhasználását a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeinek vizsgálata kapcsán.

 

 

Zárásként Molnár Gáspár, European Industrial Engineer (EIE) rendszerelemzésében az ergonómia szervezeti és kognitív jellemzőire irányította rá a figyelmet az ember / egyén környezetbe való illeszkedésének kapcsán. Saját termelés irányítási vezetési tapasztalatit beleszőve – elgondolkodtató és derűs pillanatokat szerezve – beszélt az összekapcsolási pontokról és a dolgozók bevonásának lehetőségeiről, szükségességéről.

 

 

A kérdőívek szerint a jelenlévők hasznosnak tartották rendezvényünket, és magas színvonalúnak értékelték. (Átlagosan 5-ös skálán: 4,2). Köszönjük!

 Köszönjük azon IE-szakemberek, vezetők és érdeklődők jelenlétét, akik a mindennapos munkahelyi nyomás ellenére is rászánták e napot, hogy szakmaiságukat naprakész információkkal támasszák alá a 5. IE Szakmai Nap révén!

Köszönjük előadóinknak, hogy szakmai tudásukkal, felkészültségükkel és kitartó munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Köszönjük partnereinknek az eredményes együttműködést!

 

5. Industrial Engineering Szakmai Nap