Az MTM Hungária Egyesület 2011. november 11-én rendezte a 2. Industrial Engineering Szakmai Napot Budapesten. Örömünkre szolgált, hogy a tavalyihoz képest a rendezvény népszerűbb lett, hiszen több mint 90 résztvevő volt kíváncsi a hazai és külföldi vállalatok szakembereinek tapasztalataira és megoldásaira.

A téma az idei évben a gyártási folyamatok standardizálása, az ezeket támogató módszerek, alkalmazások és azok kialakítása volt.

Az MTM Hungária megnyitóját követően Dr. Bernd Britzke, a Német MTM- Szövetség, MTM-Institut vezetője az MTM-ről, mint a hatékony Industrial Engineering alapeljárásáról beszélt. Bemutatta, miként lehet az MTM a termeléstervezés és bérezés adatszállítója, a folyamatfejlesztés mérőeszköze és egyben a munkakialakítás ötletadója.

Az elméleti bevezetést követően Bolyki Ferenc, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. Industrial Engineering csoportvezetője, kiváló előadásában a munkahenger gyártósor kialakítási projekten keresztül remek gyakorlati példákkal mutatta be az MTM folyamatfejlesztési és Lean-beli hasznosítását és eredményeit.

A kávészünetetet követően Tömösvári Imre, az SBS Kft. folyamatmérnöke, ismertette a hatékonyság javítás lehetőségeit az acélszerkezet gyártó üzemeknél. Megtudtuk, hogy a munkamódszerek egységesítésével és normaidők bevezetésével, alkalmazásával ebben a gyártási szegmensben is versenyelőny érhető el.

A Robert Bosch Power Tool Kft. képviseletében Herpai János prezentációjából kiderült, hogy a szerelési lépések MTM-UAS alapján történő definiálása, valamint a standardok és a műveleti utasítások kidolgozása hogyan alapozta meg a Lean Line Design termelési folyamatokat. 2010-ben ezzel az optimalizálással – egyebek mellett – a gyártási terület tervezettnél nagyobb megtakarítását érték el!

Mischinger Gábor, BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékéről röviden áttekintette az ergonómiai szabványokat a munkahelyek tervezéséhez, értékeléséhez. Rámutatott a hazai szabványosítás hiányosságaira és a várható trendekre.

 

 

Az ebédszünet gasztronómiai élvezete közben alkalom nyílt kapcsolatépítési lehetőségre, új és régi partnereink, a korábbi tanfolyami résztvevők örömmel üdvözölhették egymást  és az előadókat, sor kerülhetett az előadásokat követően fel nem vetett kérdésekre is.

Második külföldi előadónk, Dr. Josef Weinzierl bemutatta, hogy egy világpiac-vezető anyagmozgató eszköz gyártónál – a Jungheinrich Moosburg GmbH-nál – hogyan, mely területen vezették be az MTM-et. A mintegy útmutatóként bemutatott, „kezdettől helyesen” MTM alapelvre épülő tervezési, alkalmazási eljárás ismertetése során kiemelte az üzemi tanáccsal, szakszervezetekkel történt egyeztetések fontosságát, akiknek támogatásával és a munkarendszerek átláthatóbbá válásával sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudtak eredményeket elérni.

Palotai László és Maszlik Dávid révén már tavaly is bepillantást nyerhettünk a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. MTM alapú gyártáselőkészítő folyamataiba. Ezúttal is sikerült derűs pillanatokat szerezve prezentálni a standardok alkalmazását a szériatermelésben, kapacitások tervezésében és az új termékek bevezetésénél.

Frissitők után a szakmai nap két utolsó előadására került sor.

Gregosits Zoltán, az Audi kísérleti motorgyártás mérnöke, bemutatta, hogyan kerülhetők el  költségek a motor fejlesztési fázisban. Ismertette az általuk alkalmazott ún. motor komplexitás követési módszert. Ennek során a folyamatok értékelésére az MTM-eljárást alkalmazva összehasonlítják és elemzik a saját és a versenytárs motorokat. Az eredemények gyakran új megodlások, fejlesztések alapjai.

Utolsó előadónk Rezsőfi Ferenc – a Jabil Circuit Magyarország Kft Ipari mérnökség igazgatója – bemutatta, hogy a rendkívül gyorsan változó termékkör és vevői elvárások közepette milyen lehetőségek nyílnak a gyártási folyamatok kialakítására és milyen eszközöket alkalmaznak a standardizálására.

 

 

Minden kedves jelenlévőnek köszönjük a részvételt és reméljük, hogy találkozunk a következő Szakmai napon is!

 

A 2. Industrial Engineering Szakmai Nap részletes programja